Colostrum jako naturalne wsparcie odporności dziecka Colostrum, określane również jako młodziwo lub siara bydlęca, jest naturalnym produktem wspierającym rozwój i utrzymanie odporności. Powstaje w gruczole mlekowym wszystkich ssaków w okresie okołoporodowym, tuż przed pojawieniem się w nim mleka. Rolą siary jest stworzenie bariery ochronnej w rozwijającym się organizmie noworodka. Istotne jest jednak to, że colostrum bovinum pochodzące od krów może pełnić funkcję wspomagającą odporność nie tylko u cieląt, ale również u ludzi z różnych grup wiekowych. Naukowcy zaobserwowali, że młodziwo ogranicza rozwój chorób i jednocześnie skraca czas trwania infekcji dróg oddechowych. Ma to szczególne znaczenie w okresie sezonowych infekcji, na które narażone są zwłaszcza przedszkolaki. Do osłabienia odporności u dzieci może przyczyniać się zarówno kontakt z innymi maluchami w dużych skupiskach, wysiłek fizyczny, skutki uboczne stosowanych leków, jak i nieodpowiedni ubiór czy niewłaściwa dieta. Z tego względu warto wprowadzić suplementację colostrum o jak najwyższej koncentracji składników bioaktywnych. Cenne właściwości colostrum dla maluchów Najważniejszymi korzyściami z suplementacji colostrum są bez wątpienia jego właściwości immunomodulacyjne, czyli wzmacniające naturalne siły obronne organizmu dziecka. Siara bydlęca zawiera immunoglobuliny, białka serwatkowe i kazeinowe, laktoferynę, lizozym, laktoalbuminę, kolostryninę, witaminy (m.in. A, C, E, B1, B2, B6) i minerały (potas, sód, wapń, fosfor, magnez). Wśród ponad 250 składników aktywnych młodziwa znajdują się substancje o działaniu przeciwgrzybiczym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym, a także czynniki wspierające prawidłowe działanie układu odpornościowego i pokarmowego. Zalecana dawka i forma podania W przypadku dzieci w wieku od 3 do 4 roku życia zaleca się przyjmowanie colostrum w dawce zredukowanej do połowy dawki dla osób dorosłych. Mimo to, kiedy maluch wykazuje dobrą tolerancję na mleko krowie, może nie być takiej potrzeby. Najlepiej kierować się dawkami podanymi na opakowaniu lub skonsultować się z lekarzem. Bardzo ważne jest, aby przyjmować siarę na czczo, najlepiej około 20-30 minut przed posiłkiem, po wcześniejszym wymieszaniu proszku z niewielką ilością letniego płynu lub jogurtu (1-2 łyżeczki). Wybierając colostrum dla dziecka, warto zwrócić uwagę także na formę suplementu. Maluchom od 3. roku życia polecamy colostrum w płynie, czyli w formie zawiesiny doustnej. Produkt marki Genactiv Colostrum Junior ma słodki smak i waniliowy zapach, dzięki czemu jest chętnie spożywany przez dzieci. Druga opcja dla najmłodszych to colostrum w proszku (saszetki) wymieszane z niewielką ilością płynu lub jogurtu. Trzeba przy tym pamiętać, aby nie wsypywać colostrum do gorących płynów, gdyż jego związki białkowe ulegają denaturacji w wysokiej temperaturze. W przypadku starszych dzieci można sięgnąć po klasyczne colostrum do łykania w kapsułkach lub po tabletki do ssania o smaku malinowym. Jakość, a skuteczność colostrum Dla jak najlepszych rezultatów warto sięgnąć po młodziwo wysokiej jakości. Największą koncentrację bioaktywnych czynników umożliwiających właściwe rozpoczęcie dojrzewania i działania układu odpornościowego znajdziemy w produktach z colostrum pobranym do 2 godzin po ocieleniu. Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że moment pozyskania surowca ma ogromne znaczenie. Wczesny pobór gwarantuje uzyskanie najwyższych poziomów czynników bioaktywnych. Jeżeli więc colostrum będzie stosowane w celu wzmocnienia mechanizmów układu immunologicznego dziecka, siara pobrana maksymalnie do dwóch godzin po porodzie będzie najlepszym rozwiązaniem. Równie ważny jest sposób przetwarzania substancji. Większość czynników w colostrum to białka, dlatego nie można poddawać go działaniu wysokich temperatur. Inaczej straci swoje cenne właściwości. Jedyną słuszną metodą przetworzenia okazuje się proces liofilizacji, czyli suszenia sublimacyjnego. Metoda ta sprawia, że wartości odżywcze colostrum zostają zachowane, a jego bioaktywność jest zbliżona do bioaktywności świeżego surowca. Podsumowując, aby młodziwo realizowało wszystkie swoje funkcje w maksymalnym stopniu, zwłaszcza we wzmacnianiu odporności u dzieci, musi spełniać 2 warunki: wczesny czas pobrania surowca (do 2 godz. od ocielenia), przetworzenie metodą liofilizacji.